Projecten

Actueel is het project Vesico-Vaginale Fistel (VVF-project)


In Afrika raken veel vrouwen op zeer jonge leeftijd zwanger. Het lichaam is vaak nog niet volgroeid, met name het bekken niet. De bevalling gaat dan gepaard met langdurig persen, vaak meerdere dagen. Het kinderhoofdje drukt dan te lang op het bekken met als resultaat een gat in de blaas en soms ook een gat in de darm. Zo’n gat heet een vesico vaginale fistel (VVF).

Bij goede prenatale, natale en postnatale zorg en een goede infrastructuur ontstaat er zelden een fistel bij de bevalling. Echter vele dorpen liggen soms dagen lopen verwijderd van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dan is de kans groot dat een moeder deze situatie niet overleeft. Mocht ze al overleven dan is dikwijls het kind overleden.

VVF Intake

Een bijkomend probleem van een fistel is dat de urine en soms ook de ontlasting gedurig en ongecontroleerd wegloopt. Stinkende en verminkende wonden zijn het gevolg waardoor niemand meer bij zo’n vrouw in de buurt wil zijn. Verstoting door de man en verlies van sociale status leiden vaak tot vernedering lang eenzaam wonen buiten de leefgemeenschap.
Fysiek en psychisch beschadigd! Jonge vrouwen die hun leven nog voor zich zouden moeten hebben komen in een uitzichtloos sociaal isolement.

Naar schatting lijden twee miljoen vrouwen in Afrika aan een zwangerschaps-VVF. Daar komen er per jaar zo’n 100.000 bij. In het noorden van Zambia lijden zo’n tienduizend vrouwen aan die kwaal. Een kwaal die in het westen niet of nauwelijks voorkomt door de goede gezondheidszorg.

Medisch gezien is er wel iets aan te doen. De fistels (soms vuistgroot) kunnen door een relatief eenvoudige VVF-hersteloperatie gesloten worden (kosten ca. 200 euro). Hierdoor hebben de vrouwen weer kans op een volwaardig leven.
De Nederlandse tropenarts Pauline Borsboom is al vele jaren werkzaam in het Our Lady’s Hospital in Chilonga, Zambia. Omdat in het gebied waar dit ziekenhuis ligt de VVF-kwaal zich ook veelvuldig voordoet, verricht dr. Pauline sinds 2003 VVF-herstel-operaties. Kennis en ervaring heeft zij opgedaan in Nigeria bij de Nederlandse VVF-chirurg Kees Waaldijk.
Aanvankelijk werden de moeilijke VVF-hersteloperaties uitgevoerd in een gespecialiseerd ziekenhuis in het Zambiaanse Monze (ruim 800 km ten zuiden van Chilonga).
Nu wordt er één á twee keer per jaar een medisch team vanuit Monze ingevlogen naar Chilonga;
VVF OP
dr. Michael Breen (Ierse VVF-specialist) met een kleine staf. In samenwerking met dr. Pauline worden dan in één week zo’n 50 vrouwen behandeld. In de tussenliggende perioden opereert dr. Pauline de minder complexe gevallen met de eigen ziekenhuisstaf.
VVF Ward

Naast specialisten zijn er assistenten en verpleegkundigen nodig die de voorzorg, assistentie tijdens de operatie en nazorg kunnen invullen. De vrouwen moeten bijvoorbeeld na de operatie gedurende 3 tot 4 weken een katheter dragen waarbij controle nodig is op hygiëne en verzorging.
Veel aandacht wordt besteed aan voorlichting ter preventie en om herhaling te voorkomen.

De succesvolle operaties leiden tot een mond-op-mond reclame waardoor steeds meer vrouwen die aan de VVF-kwaal lijden zich bij het ziekenhuis melden voor behandeling. Dikwijls is dan nog de afstand te groot om er te voet te komen en kunnen ze de reis niet betalen.

Om de VVF-hersteloperaties te faciliteren (instrumenten e.d.) en de continuïteit te waarborgen, maar ook de transportkosten en verbandmiddelen van die vrouwen te kunnen betalen, wil de stichting Vrienden van Chilonga, samen met gelijkgestemde organisaties, gelden werven voor voortzetting van dit zo belangrijke VVF-project!

Meer over onze fondswerving voor dit VVF-project vindt u in de informatiefolder.

Voor patiënten, familie, health care workers, maar ook om meer mensen bewust te maken van de VVF-problematiek is er een voorlichtingsfilm beschikbaar (zie voor meer informatie de documentaire "Breaking Silent Shame" bij het Poor People Fund).

    Andere nog lopende Projecten

    Deze rubriek is nog in bewerking.

    Afgeronde projecten

    Deze rubriek is nog in bewerking.